Jul 4, 2011

Граматика зірок

Час помітний стосовно руху. Рух відбувається відносно нерухомого і тим самим є рухом по колу. Тому час — коло. У центрі кола є вісь, місце де руху немає. Там де немає руху, немає і часу. Свідомість сприймальника руху — єдиний нерухомий пункт відношення. Через свідомість проходить вісь всесвіту. Свідомість — простір руху, вона протистоїть рухомому як частина і ціле. Коло — повнота можливості руху, його всеваріантність, всеможливість.

Рух має на увазі частковість рухомого. Повне одне для часткового. Буття (sat) одне для всього сущого. Буття є відносно свідомості (cit), тому свідомість одне для всього, що є. Свідомість і буття збігаються (samādhīyete). Saccidekambrahma — буття і свідомість одне, і це одне — Брагман. Від санскритського слова brahman походить слово "час". Дослідно   час сприймається як коло — дня , місяця, року, життя.

Астрологія зіставляє велике коло часу всесвіту й коло часу життя людини. Вони співвідносяться як частина й ціле. Одне утворює інше, і тому одне складається з другого. Тому в меншому колі можна бачити відображення більшого й навпаки. Астрологічна карта (janma-cakram - "коло народження») або гороскоп ("часогляд") задається часом народження людини, положенням рухомого стосовно нерухомого на момент народження. На карті все, що розгортається як життя, тривалість, бачиться відразу, одночасно. Все життя людини є тільки розворотом миті великого часу. Гороскоп — це можливість (śakti), природа, перед-дія (pra-kṛti), межа, міра (mātrā) людини. Коло великого часу містить повноту таких миттєвостей, всеможливість, всеваріантність. І з точки зору осі, центру кола, вони всі дані відразу як гороскоп всесвіту. Весь час, реалізація всіх варіантів відбувається для центру кола відразу, не як тривалість, але як вічний всебічний спалах. Астрологія дає можливість подивитися на світ очима Бога. І світ бачиться їй як свобода Бога (sva-tantra), всемогутність (sarva-śakti). Вона проводить вісь між центром великого кола всесвіту і центром кола людини й утворює Великий Віз.

Варіанти утворюються поєднанням рухомих елементів стосовно один одного і нерухомої мережі. Знання валентності поєднань дає можливість побачити життя як код життя, як мову програмування того, що переживається і відчувається. Як те, що на екрані комп'ютера виглядає красивою візуальної грою насправді написано на певній мові. З точки зору астрології минулі народження (pūrva-janmāni) виглядають просто математичними операціями.

Астрологія на санскриті називається jyautiṣam, наука про jyotiḥ — "світила". Зразок зірочок трансформується у світ свідомості. Вона вважається однією з шести головних ведичних наук (vedāṅga). Рухомими елементами астрології є 9 планет (graha) і 12 сузір'їв (rāśi), нерухомими - 12 станів (bhāva). У карту народження можна вдивлятися нескінченно, адже кожен із 12 станів легко ділиться на 12 станів і перетворюється на окрему карту певного аспекту. Походження й утворення елементів складає інший рівень астрології, вище знання їх поєднання. Елементи, сполучуваність елементів, походження елементів. Астрологія — граматика зірок. Її найвищий рівень, як і найвищий рівень вйа̄каран̣и (граматики), має один і той же предмет — Веди, основу знання.

Переклад з білоруської Олега Жлутки.

No comments:

Post a Comment